Bicyklom na vrchol Čergova – Minčol

Máte chuť objavovať nové a zaujímavé miesta na Slovensku s Vaším verným dvojkolesovým kamarátom? V tom prípade určite odporúčam zamerať svoju pozornosť na vrchy Čergovského pohoria. Nájdete tam nielen pekné výhľady, krásnu prírodu, ale aj ticho, pokoj a kľud (aj vďaka tomu, že tieto miesta sú menej frekventované).

Pre mňa jeden z najkrajších vrchov pohoria Čergov je najvyšší vrch Minčol. Ponúka nádherné výhľady na pohorie Čergov, Pieniny a Tatry. Veľkým bohatstvom tohto vrchu sú aj rôzne druhy bylín, brusnice a čučoriedky, ktoré lákajú ľudí svojou farbou a vôňou (ale pozor sú zákonom chránené, nachádzajúce sa v 5.stupni ochrany). Na samom vrchole stojí železobetónový pylón nazývaný aj patria, ktorý vznikol počas prvej Československej republiky a drevený kríž, ktorý vznikol na počesť návštevy pápeža Jána Pavla II. v Košiciach, Levoči, Prešove.

Ako sa dostať na Minčol? Cesty sú rôzne, no ja najradšej chodím/jazdím cestou, ktorá je pre mňa najprístupnejšia a zároveň pri nej zapracujem na svojej kondícii. Rád sa s Vami o ňu podelím:

  • Začiatok trasy vedie z centra dedinky Kyjov, kde sídli aj naša požičovňa BikeRentMichal.sk. U nás si viete požičať nielen klasické, ale aj elektro bicykle.
  • S dvojkolesovým kamošom pokračujeme hore asfaltovou cestou až na koniec dediny k zásobárni vody. Na tomto mieste začína poľná kamenistá a neznačená cesta, ktorou prejdeme približne 1.5 km (až po najbližšiu križovatku). Ďalej odbočíme doprava a mostíkom/prechodom pokračujeme ponad potôčik.
  • Nasleduje pre mňa príjemnejšia trasa, ktorá je síce kondične náročnejšia, no menej kamenistá – poľná cesta s miernym stúpaním a množstvom zákrut. Touto trasou sa dostaneme až k cestičke, ktorá je vyznačená modrou farbou a smeruje k hrebeňu Čergovského pohoria a ku križovatke s názvom Minčol, sedlo.
  • Náročnejšou časťou našej cyklotrasy je krátky kamenistý úsek, po ktorom musíme bicykel iba vytlačiť až k najvyššiemu vrchu Čergovského pohoria – Minčolu s nadmorskou výškou 1157 m.n.m. Uisťujem Vás, že nasledujúce výhľady stoja za túto námahu.
  • Na samom vrchole vieme prejsť až ku krížu, odkiaľ sa môžeme kochať krásnou prírodou a panoramatickými výhľadmi na všetky svetové strany, okolité pohoria. Za priaznivého počasia dokonca uvidíme aj Tatry a Pieniny. Znie to lákavo však? (Bonus – Ak sa počas tejto cykloturistiky nebudete ponáhľať, tak Vám odporúčam spraviť si zástavku pri chate – Útulňa pod Minčolom. Je to super miesto na načerpanie nových síl, najedenie sa a osvieženie. Pre odvážnejších ľudí, ktorí chcú zažiť dobrodružstvo a prehĺbiť si svoj vzťah s prírodou, navrhujem na tomto mieste prespať. Chata je zachovalá, no uzamknutá. V prípade záujmu o tento zážitok treba kontaktovať Klub slovenských turistov Mladosť Odeva z Lipian.)
  • Cestu späť môžete absolvovať rovnakou trasou alebo pokračovať zelenou cestou až ku križovatke Kalinov. Odtiaľ sa dostaneme prudkým zjazdom na Poslednú skládku – Suchá Dolina. Tento úsek je dosť náročný kvôli popadaným stromom a neupravenej ceste, preto ho neodporúčam neskúseným jazdcom.
  • Nasleduje pohodový zjazd asfaltovou cestou okolo odpočívadla Sokoľ, kde nájdeme lavičky, ohniská, studničku a je to ideálne miesto na oddych po náročnej cyklotúre. Ak máte stále dostatok síl, môžete vybehnúť na Sokolovú skalu a vychutnať si krásny výhľad na celú dolinu cez skalné okno..
  • Asfaltovou cestou sa dostaneme naspäť do centra dedinky Kyjov, kde sme cyklotúru začínali.

Trasa na mape:

Ak máte čas, odporúčam pozrieť aj skalu Spiaci Mních, kde sú najkrajšie výhľady pri západe slnka.

Video z cyklotúry:

Táto cyklotrasa je náročnejšia, preto ju odporúčam skúsenejším cyklistom, no s použitím e-biku si výhľady z vrchola môže užiť aj menej skúsený cyklista. Klasické aj elektro bicykle si môžete vypožičať priamo v Kyjove na  BikeRentMichal.sk


Publikovaný

v

od

Značky: